
Internasjonalt arbeid er viktig for grensefylket Finnmark. Nærheten til Russland og Finland/EU, og lange tradisjoner for samarbeid har bidratt til utviklingen i vårt fylke. Endringer i geopolitikken og i EUs ambisjoner gjør at Europa og EU blir enda viktigere for oss fremover.
EUs interesse for nordområdene og Arktis, samt en stadig utvidelse av EØS-avtalen, påvirker nordnorske forhold. EU har politikk som er viktig for Finnmark innen energi, fiskeri og mineraler. Det vedtas også stadig ny politikk i EU for å møte sikkerhets-, handels- og miljøutfordringer, noe som påvirker oss. I tillegg har EUs regionalpolitikk stor betydning for Finnmark spesielt med tanke på regionale støtteordninger.
Finnmark fylkeskommune ønsker å være oppdatert og påvirke EU-prosesser som er viktige for nordnorske forhold. Det er viktig å være til stede der politikk vedtas for å fremme våre synspunkter. Nord-Norges Europakontor, som vi eier sammen med Troms og Nordland fylkeskommunene, er vår utstrakte arm i Brussel.
EU har økonomiske verktøy og ordninger som nordnorske aktører kan bruke. Deltakelse i EUs finansieringsprogrammer gir nye samarbeidsmuligheter og prosjektfinansiering. Finnmark er med i Interreg Aurora og Interreg Nordlig Periferi og Arktis, og fylkeskommunen deltar i forvaltningen av disse ordningene. Vår opplæringsavdeling og videregående skoler er akkreditert i EUs utdanningsprogram Erasmus+, og fylkeskommunen er partner i to tematiske EU-nettverk finansiert av Forskningsrådet for mobilisering til Horisont Europa. Målet er å øke deltakelsen i europeiske finansieringsordninger.