OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Eiere og partnere

Nord-Norges Europakontor representerer Nord-Norge som region i Brussel, med særlig fokus på regionalpolitikk og regional utvikling, nordområdene og folk-til-folk samarbeid. Kontoret har to eiere og seks partnere.

Eiere

Nordland fylkeskommune

 

Internasjonalt samarbeid er en gjennomgående prioritering i Nordland fylkeskommunes oppdrag som regional samfunnsutvikler. Å stimulere til internasjonalt samarbeid gjennom EØS-avtalen, blant annet ved å legge til rette for norsk deltagelse i ulike europeiske samarbeidsprogram, er en viktig del av dette. Internasjonalt kontor i Nordland fylkeskommune er norsk kontaktpunkt for Interregprogrammet Nordlig Periferi og Arktis og for det Nordatlantiske samarbeidet (NORA). Vi deltar også i forvaltningen av Interregprogrammet Aurora. Nordland fylkeskommune har samarbeidsavtale med to europeiske regioner, med utgangspunkt i næringslivet i Nordlands behov. Dette er Veneto i Italia og Nedre Schlesien i Polen.

 

Les mer her.

Troms fylkeskommune

Gjennom sitt Europa-engasjement ønsker Troms fylkeskommune å være en premissleverandør i prosesser i EU som har betydning for nordnorske forhold. De ønsker å synliggjøre EØS-avtalens betydning for Nord-Norge blant aktører i nord og legge til rette for at de mulighetene avtalen gir, utnyttes fullt ut. Dette gjelder særlig innen næringsutvikling, arbeidsliv og arbeidsmarked, mat, transport, energi, klima og miljø.

Troms fylkeskommune arbeider for å styrke det regionale perspektivet i utviklingen av den internasjonale arktiske politikken. De jobber også for at den norske nordområdepolitikken tar utgangspunkt i 'nord sett fra nord'.

Finnmark fylkeskommune

Internasjonalt arbeid er viktig for grensefylket Finnmark. Nærheten til Russland og Finland/EU, og lange tradisjoner for samarbeid har bidratt til utviklingen i vårt fylke. Endringer i geopolitikken og i EUs ambisjoner gjør at Europa og EU blir enda viktigere for oss fremover.

EUs interesse for nordområdene og Arktis, samt en stadig utvidelse av EØS-avtalen, påvirker nordnorske forhold. EU har politikk som er viktig for Finnmark innen energi, fiskeri og mineraler. Det vedtas også stadig ny politikk i EU for å møte sikkerhets-, handels- og miljøutfordringer, noe som påvirker oss. I tillegg har EUs regionalpolitikk stor betydning for Finnmark spesielt med tanke på regionale støtteordninger.

Finnmark fylkeskommune ønsker å være oppdatert og påvirke EU-prosesser som er viktige for nordnorske forhold. Det er viktig å være til stede der politikk vedtas for å fremme våre synspunkter. Nord-Norges Europakontor, som vi eier sammen med Troms og Nordland fylkeskommunene, er vår utstrakte arm i Brussel.

EU har økonomiske verktøy og ordninger som nordnorske aktører kan bruke. Deltakelse i EUs finansieringsprogrammer gir nye samarbeidsmuligheter og prosjektfinansiering. Finnmark er med i Interreg Aurora og Interreg Nordlig Periferi og Arktis, og fylkeskommunen deltar i forvaltningen av disse ordningene. Vår opplæringsavdeling og videregående skoler er akkreditert i EUs utdanningsprogram Erasmus+, og fylkeskommunen er partner i to tematiske EU-nettverk finansiert av Forskningsrådet for mobilisering til Horisont Europa. Målet er å øke deltakelsen i europeiske finansieringsordninger.

 

 

Partnere

Nord universitet

 

Foto: Nord universitet - Klikk for stort bilde

Utfordringene verden står overfor krever ny innsikt, innovative løsninger og lokal forankring. Nord universitet er et ungt universitet med sterk regional tilknytning og et globalt perspektiv. Nord universitet har 11.000 studenter og 1.300 ansatte, fordelt på flere studiesteder i Nordland og Trøndelag. Universitetet har ledende nasjonale forskningsmiljøer for eksempel innen havbruk/biovitenskap og innen innovasjon/ entreprenørskap. Nord universitet samarbeider med kunnskapsinstitusjoner i mange spennende land, og har internasjonalt orienterte fagmiljøer med etablerte fellesgrader og forskningssamarbeid med institusjoner blant annet i Ukraina og Slovakia.

UiT Norges arktiske universitet

UiT Norges arktiske universitet er et internasjonalt ledende breddeuniversitet som bidrar til kunnskapsbasert utvikling regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vår visjon er å være en drivkraft i nord. 
UiT er en tung aktør innen polar- og nordområdeforskning og vil styrke kvalitet i og gjennomslagskraft for våre fagområder og kjerneoppgaver gjennom tre strategiske innsatsområder:

  • Arktis og nordområdene
  • De store samfunnsutfordringene
  • Talentutvikling og mangfold

Salten Regionråd

Salten Regionråd er en av partnerne til Nord-Norges Europakontor, og representerer 86.000 innbyggere i de ti kommunene: Bodø, Gildeskål, Beiarn, Saltdal, Fauske, Rødøy, Sørfold, Steigen, Hamarøy og Meløy. Regionrådet fremmer interkommunalt samarbeid og utvikling i Salten.

Gjennom partnerskapet med Nord-Norges Europakontor bidrar Salten Regionråd til å styrke regionens tilstedeværelse i Europa og utnytte mulighetene som EU og EØS-avtalen gir. Dette samarbeidet legger til rette for økt EU-kompetanse, internasjonal nettverksbygging og tilgang til europeiske finansieringsprogrammer, noe som er viktig for å fremme vekst og innovasjon i Salten.

Sammen med Nord-Norges Europakontor arbeider Salten Regionråd for å synliggjøre regionens ressurser og kompetanse innenfor viktige strategiske områder.

Tromsø kommune

For Tromsø kommune er det viktig å promotere Tromsø som arktisk hovedstad i vårt internasjonalt arbeid noe som innebærer å posisjonere kommunens kompetanse og fortrinn knyttet til arktisk kunnskap og samfunnsutvikling i relevante EU sammenhenger. 

Nord-Norges Europakontor gjennom sin tilstedeværelse i Brussel bidrar til å knytte viktige kontakter både med hensyn til partnersøk, politikkutforming og markedsføring av Tromsø og ulike miljøer i byen og bidrar til å øke kunnskapen om EU og EØS som har direkte betydning for Tromsø kommune. 

Viktig tematikk er nordområdepolitikk, bærekraftig næringsliv, arktisk kunnskap og kultur. Tromsø skal også være European Youth Capital 2026, en storstilt satsning på ungdom og ungt medborgerskap.