Det ble klart etter at avtalen mellom Storbritannia og EU endelig ble kom i boks, og Britene skal erstatte deltakelsen med et helt eget utvekslingsprogram kalt Turing Scheme, men det er fortsatt mye usikkerhet rundt programmet.
Storbritannia er en av Norges største samarbeidspartnere innenfor forskning og utvikling og utveksling. Vi har derfor tatt en prat med rådgiver innenfor utdanning og utveksling i Nordland Fylkeskommune, Tor Magne Andreassen og seksjonssjef ved internasjonalt kontor ved UiT, Sigrid Ag, for å lære mer om hvordan nordnorske aktører blir påvirket av britenes brudd med Erasmus+.
Historisk gode forbindelser
Tor Magne Andreassen rådgiver ved Nordland Fylke trekker fram at Storbritannia består av de største engelskspråklige landene i Europa og da blir et viktig område med mange samarbeidsprosjekter.
-- For eksempel for videregående skole blir det nå stopp for elev- og lærlingemobilitet til Storbritannia, samt for faglige utviklingstiltak og hospiteringsordninger for faglærere i VGS og faglige ledere/instruktører i lærebedrifter.
I utdanningsavdelingen til Nordland fylke, samt ved en del videregående skoler, har man flere mobilitetsprosjekt som er finansiert gjennom Erasmus+ programmet.
-- Samarbeidsprosjektene våre retter seg mye mot skolesamarbeid, så vel som opplæring i bedrifter, og vi har fram til nå hatt godt samarbeid med UK.
Men å fortsette blir vanskelig. Alternative finansieringskilder i Storbritannia er ikke enkle å finne, men Nordland fylke ser etter alternativer
-- Siden det er vanskelig å finne andre finansieringskilder er det opplagte alternativet for vår del å finne partnere i de andre EU-landene. Siden bruddet har vært forespeilet over lengre tid så har arbeidet med å finne andre partnere allerede startet, forteller Andreassen.
På kort sikt vil dette antakeligvis bety mindre samarbeid og utveksling med Storbritannia sier Andreassen.
-- Vi håper at en bilateral avtale mellom Norge og UK på sikt kan inneholde tiltak for samarbeidsprosjekt innenfor utdanningsfeltet. Landene har historisk tette forbindelser og vi håper jo virkelig at det ikke skal gå “down the drain”, avslutter Andreassen.
Fortsatt stor interesse for utveksling
Seksjonssjef ved internasjonalt kontor på UiT, Sigrid Ag, sier at mye fortsatt er uklart med hvordan samarbeidet blir framover, men de mener at Storbritannia vil fortsette som et av Norges viktigste samarbeidspartnere på FoU-feltet.
-- Landet vil fremdeles delta i Horisont Europa, og Kunnskapsdepartementet har formidlet til oss at de ønsker at UiT skal sikre videreføring av det gode samarbeidet landene mellom.
På tross av at landet trekker seg ut av Erasmus+ er det fortsatt stor interesse for utveksling til Storbritannia forteller hun.
-- Av erfaring så ser vi at mange studenter ønsker å reise til Storbritannia på utveksling, men vi vet lite om det nye utvekslingsprogrammet, sier Ag i en email.
Praktisk informasjon om videre samarbeid med Storbritannia
Prosjekter med britisk partner som ble godkjent i 2020 eller tidligere, kan imidlertid fullføre samarbeidet som planlagt ut opprinnelig godkjent prosjektperiode, og det samme gjelder for mobilitetstiltak.
Du kan lese mer om dette på Diku sine informasjonssider om Erasmus+
Studenter som ønsker å studere i Storbritannia, enten gjennom utveksling eller som helgradsstudenter, må nå altså søke om visum hvis de skal oppholde seg i Storbritannia i mer enn 6 måneder. Men så lenge man får opphold i Storbritannia vil det ikke være noen endringer for å motta støtte fra Lånekassen.
Les om overgangsperioden fra britisk deltakelse i Erasmus+ her
Dette vil også påvirke forsknings- og andre samarbeidsprosjekter med Britiske aktører. Diku anbefaler aktører å legge til rette for samarbeid med institusjoner fra andre land grunnet usikkerheten for akkurat hvordan det videre samarbeid med Storbritannia blir etter Brexit. Samtidig skal landet fortsatt delta i Horisont Europa.
Les mer om Britenes deltakelse i Horisont Europa her.