Utenriksminister Anniken Huitfeldt la fram Norges prioriteringer for lederskapet i Arktisk råd. Foto: UD
Prioriteringer for det norske formannskapet
I forrige uke overtok Norge stafettpinnen for formannskapet i Arktisk råd for 2023-2025. Prioriteringene inkluderer hav, klima og miljø, bærekraftig økonomisk utvikling, og folk i nord. I tillegg vil Norge gi særlig oppmerksomhet til arktisk ungdom og urfolk i Arktis.
Kontorets partner kan få viktig rolle
— Nord-Norge vil være en grønn vekstregion, og om vi skal lykkes med et grønt skifte, må vi ha kunnskap. Der kommer UiT Norges Arktiske Universitet inn på banen, sa klima- og miljøminister, Espen Barth Eide under presentasjonen av det norske formannskapet.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide. FOTO: Kjetil Rydland/ UIT
UiT Norges Arktiske Universitet er en av partnerne til Nord-Norges Europakontor, og jobber på flere av disse områdene som er med på å sikre bærekraftig vekst i nord.
— Alt som er av betydning for utviklingen av Arktis og nord er med. Vi er en av de viktigste kunnskapsaktørene i Arktis. Vi forsker her, innoverer her, og ikke minst, vi bor her. Da er det klart at vi skal bidra, sa rektor ved UiT, Dag Rune Olsen.
Arktis er en av de mest sårbare regionene i verden når det gjelder klimaendringer, miljøødeleggelser og ressursutvinning. Som en av de åtte medlemslandene i Arktisk råd, har Norge en viktig rolle å spille i å ivareta interesser og arbeidet for bærekraftig utvikling i Arktis.
Arktisk råd ble etablert i 1996 som en mellomstatlig organisasjon for samarbeid og koordinering mellom de åtte arktiske statene og representanter fra urfolkssamfunn. Organisasjonen har som mål å fremme bærekraftig utvikling og miljøvern i Arktis, samtidig som rådet ivaretar de økonomiske og sosiale interessene til regionens befolkning. Les mer om Arktisk råd her.