
Motivasjon for oppholdet
Gunnar har lenge hatt en interesse for europeisk politikk, spesielt EUs arktiske og nordområdepolitikk. Selv om han allerede har kjennskap til temaet, ønsker han å dykke dypere inn i hvordan EU kan bidra til utviklingen i nord.
– Jeg er en nysgjerrig type, og spennende ting interesserer meg! Å få jobbe fra Brussel er en fantastisk mulighet til å lære mer om systemet og møte folkene som jobber med disse sakene, sier han.
Gjennom sin karriere har han også vært involvert i prosjekter med finansiering fra EU, blant annet Horisont Europa og Interreg, som er viktige utviklingsvirkemidler for fylkeskommunen og for regionen. På nittitallet jobbet han med EU-programmet Comett, som ble forløper for dagens Erasmus og Erasmus+ programmer. Troms fylkeskommunen har som mål å engasjere seg i flere Europavirkemidler- og prosjekter, noe Gunnar ønsker å få en dypere forståelse av under oppholdet.
Havbruk, grønn omstilling og internasjonalt samarbeid
Under hospitantoppholdet vil Gunnar særlig rette blikket mot marint og maritimt samarbeid, havbruk og grønn omstilling. Han er opptatt av hvordan Troms kan utnytte det europeiske mulighetsrommet for bærekraftig utvikling.
– Jeg vil lære mer om internasjonalt samarbeid, spesielt i nordlige og arktiske områder. Samarbeid med aktører i Nord-Atlanteren er også svært relevant, i og utenfor EU. Og så må jeg innrømme at jeg gleder meg til å oppleve en ordentlig vår, smiler han.
EU og Norges rolle
Et viktig interessefelt for Gunnar er hvordan EU håndterer spørsmål knyttet til dyrevelferd og miljøpåvirkning innen havbruk samt balansen mellom menneskelig påvirkning og hensynet til miljøet i vannforvaltning.
Han mener Norge også har mye å bidra med, blant annet innen kystsoneplanlegging der Norge har god erfaring som kan deles med EU-landene.
– Norge har kommet langt på dette området, og det er spennende å se hvordan vi kan dele vår erfaring med EU, sier han.
Brussel og Europakontoret
Gunnar har allerede fått et godt førsteinntrykk av Brussel og samarbeidet mellom de nordlige regionene.
– Det er tydelig at vi har et godt samarbeid i Norden, spesielt med svenskene og finlenderne. Det er også en god atmosfære her nede, passe uformell og ledig – det liker jeg, forteller han.
Fra Slettaelva til Brussel
Den største overgangen har vært været og klimaet.
– Jeg bor i eneste umerkede bydelen i Tromsø, Slettaelva på Kvaløya, og det er en viss forskjell på klimaet der og her, sier han med et glimt i øyet. Nå ser han frem til å spare ryggen fra snømåking resten av denne sesongen.
Personlige mål for oppholdet
Brussel-oppholdet sammenfaller med påsken, og Gunnar har ambisjoner om å utforske både byen og nærområdene. Med kun en kort togtur fra Brussel er det enkelt å reise til Brugge eller Antwerpen – eller begge deler.
– Jeg vil se mer av Brussel og oppleve kulturen så mye jeg rekker. Og så håper jeg å møte noen belgiere og andre utlendinger underveis, i tillegg til deler av familien som har lovet besøk i høytiden, sier han.
Med en sterk interesse for nordområdene og et åpent sinn for nye opplevelser, ser Gunnar frem til et lærerikt og inspirerende opphold i Brussel, sammen med kollegaer på Europakontoret.